Program

Vårens program 2020

Välkommen att besöka samlarklubbens månadsmöten, som vanligen hålls kl 18.00 första tisdagen i varje månad under höst och vår.


Nyhet för i år är att vi kommer att ställa fram ett visningsbord, där medlemmar får tillfälle att presentera sina samlarområden samt även sälja utvalda föremål av samlarintresse. Vi hoppas kunna inspirera dig, som inte samlat på något särskilt tidigare, att börja samla. Mer en tre är en samling. Gamla samlare får tillfälle att knyta nya kontakter.

 

Lokal: Godtemplargården, Poppelgatan 6 om inget annat anges.

 

Entréavgift: Medlem betalar 30 kr (icke medlem 50 kr) och då ingår kaffe/te, smörgås och kaka.

Tisdagen den 14 januari

 ”Livet vid Motala Ström före kraftverksbygget”. Vår klubbs egna medlemmar vykortssamlaren Krister Andersson och hans medhjälpare Margareta Johansson kommer i kväll ta er med på en nostalgisk resa bland forsar, kvarnar och fiskeverken i Motala Ström.

Tisdagen den 4 februari

Gunilla Ström från Tjällmo: “Ett gripande kvinnoöde”. Gunilla är sedan 50 år tillbaka bosatt i Tjällmo och en drivande kraft i den aktiva Hembygdsföreningen, som bl a har anlagt den kulturrika Skönnarboleden. Hon är även en trogen gäst på Landsarkivet i Vadstena, där mycken möda lagts ner på forskning om hembygden. Detta har resulterat i flera skrifter, varav två kommer att beröras ikväll. Inledningsvis kommer Gunilla att berätta om den intressanta men korta driften av Baggetorps gruva utanför Tjällmo, där man utvann wolframit och molybden. Resten av kvällen ägnas åt vad man kan hitta i domböckerna. Ett uppseendeväckande och känslofyllt ”fall” följs.

Tisdagen den 3 mars

Christer Elderud: ”60 år med Tåkern”. Christer är välkänd för de flesta, men ska ändå få en liten presentation. I unga år blev han ornitolog och var engagerad i Tåkerns fältstation redan när första fågeltornet byggdes 1963. Som 20-åring utbildade han sig till fotograf och har varit verksam som sådan hos bl a Corren, men framförallt är han känd som naturfotograf och författare. Var drivande kraft till att Tåkernfonden bildades 1986. Har innehaft tunga poster i Publicistklubben östra, Årets Bild och Pressfotografernas klubb östra. År 2009 fick Christer tidigare landshövdingen Rolf Wirténs kulturpris för sina naturbilder, skrifter, bildföredrag och andra kulturinsatser i Östergötland.


Välkomna till en oförglömlig kväll i naturens tecken.

Tisdagen den 7 april         Inställt !!!!!

Jan-Erik Karlström från Hjulsbro: ”Järnbergen i Östergötland”.  Jan-Erik har en stor del av sitt yrkesliv varit verksam som skogstjänsteman på Holmens Bruk - arvtagare till Finspongs Styckebruks skogar med rötter i Louise De Geers industrisatsning i Sverige på 1600-talet. På bolagets marker finns mängder av kvarlämningar från äldre bergshantering, vilka Jan-Erik efter pensioneringen har forskat kring och vårdat. Först och främst om gruvdriften i Hällestads bergslag, där området kring Gruvstugan i södra Hällestad har legat Jan-Erik särskilt varmt om hjärtat. Ett besök där rekommenderas varmt. Om inte annat så på deras fina hemsida www.gruvspelet.se.


Jan-Erik har inte nöjt sig med bergslagen i Hällestad utan har utvidgat sina forskningsområden att gälla hela Tylöskogen mellan Tiveden och Kolmården. Han har även skrivit böcker, som är egenhändigt illustrerade med fantastiskt fina teckningar.

 

”Gruvgubben” från Hällestad kommer ikväll att i ord och bild dela med sig av sina gedigna kunskaper om Östergötlands bergslag från 1000-talet och framåt. Lite lokal anknytning utlovas.

Utflykt i maj        Inställt !!!!!


I maj månad planerar vi att göra en utflykt, men har ännu inte bestämt när det ska ske eller varthän. Vi har dock tänkt att ge den en liten extra guldkant med anledning av klubbens 50-årsjubileum år 2020. Inbjudan kommer att skickas ut längre fram i vår.

 

Har du något tips/idé eller önskemål till kommande programpunkter, tipsa oss gärna.


Kontaktuppgifter: 


Ordföranden: Gunilla Melander: tfn 0141-42222 eller 070-6003830.

Mailadress gunilla.melander@hotmail.com


Programmedhjälparen: Margareta Johansson: tfn 0141-51290 eller 070-5538830

Mailadress q47@live.se