Fotografer We - Ö

Tidningsannons från 1934.

Åström var inte bara ateljéfotograf utan for även omkring och fotograferade utomhus (och inomhus).

Kanalbåten Diana i slussen vid Kanalparken.

Stora matsalen i Medevi Brunn.

År 1932 gifter sig John Åström med fotografen Inga Jerndal, född 25/10 1904 i Kristberg, närmast kommande från Stockholm. Paret bosätter sig först på Platensgatan, innan de ett par år senare köper hus på Sjögatan 31. Nu får de också en son, Jan August.


1939 blir familjen Åström ägare till det nybyggda hyres- och affärshuset på Drottninggatan 12 vid bussplan. Där öppnar de sin nya affär, Åströms Fotomagasin, i bottenplanet. På andra våningen har de sin bostad samt inreder en fotoateljé.

Bruden Mona Junell förevigad i Åströms ateljé 1954.

John Åström avlider den 11/2 1966 på Drottninggatan 12.


Affären överlåts till Miltons Foto och änkan flyttar till Bispmotalagatan 2.


Inga Åström avlider den 4/6 1993 på Bispmotalagatan.

Fotografer We - Ö

Werner, Selma  1874-1953

Selma Elisabeth Johansson föddes den 15/8 1874 som yngst bland de sju syskonen. Fadern var jordbrukare och ägde en liten gård utanför Vetlanda.

 

År 1897 flyttar Selma hemifrån och bosätter sig i Stenstorp nära Falköping. Där stavar hon sitt förnamn med Z.

Tre ateljéfoton från Stenstorp. Lägg märke till att det högra har samma kuliss som det högra fotot nedan från Motala.

Efter ett par år i Stenstorp flyttar Selma hem till Vetlanda igen och ungefär vid den här tiden börjar syskonen Johansson att kalla sig Werner i efternamn.

 

I januari 1903 flyttar Selma Werner till Motala och bosätter sig på samma gård, där Ester Grönberg just håller på att bygga sitt lilla hus med ateljé. Då Ester ännu inte har blivit bofast i Motala utan pendlar till och från Enköping, så är det sannolikt att Selma får hyra huset tills Ester själv flyttar in året därpå. När Selma lämnar Motala i maj året därpå efterlämnar hon en stor mängd ateljéfoton.

Efter vistelsen i Motala flyttar hon tillbaka till föräldrarna i Vetlanda, till Jönköping 1907 och  till Stockholm 1909, där hon gifter sig med frisören Bror Otto Lundstedt och får en son. Frånskild 1930.

 

Selma Werner avlider den 29/5 1953 på Stora Nygatan i Stockholm.

 

Westerström, Allan  1879-1958

Allan Frans Westerström föddes den 1/11 1879. Fader var färgaren och rådmannen Frans Julius Westerström och familjen bodde på Bispmotalagatan 16 i Kv. Färgaren. Frans Julius var gift två gånger. I det första äktenskapet föddes två barn och i det andra fyra, varav Allan var yngst.

Familjen Westerströms bostad på Bispmotalagatan 16, Kv. Färgaren.

Färgaren Frans Julius hade nära till arbetet, då hans färgeri låg rakt nedanför bostaden vid vattnet.  Nedanstående två foton från färgaregården har sonen Allan tagit.

Westerströms färgeri i den s k Färgarbacken (Medevigatan). T v Sjögatan 11.

Westerström i sitt yviga skägg hänger upp färgat garn på tork.

Allan Westerström gjorde sin militärtjänstgöring i Karlsborg under åren 1897 till 1900 och var vid hemgången korpral.

Kanske han då hade upptäckt att den militära banan inte passande hans läggning, då han var starkt konstnärligt lagd.


I vilket fall sökte han och blev intagen på Tekniska skolan i Stockholm (numera Konstfack), där han efter avslutade studier tilldelades stipendier. Dessa använde han bland annat för att gå som elev hos landskapsmålaren Johan Krouthén samt att utbilda sig till fotograf.


Allan var en skicklig konstnär, vilket nedanstående teckningar visar.

Allan som nybliven korpral i Karlsborg.

Ur skissblocket: Kamrater på Tekniska skolan, kolteckning.

Akvarell med dikt. Allan hade även en poetisk ådra.

År 1904 flyttade Allan hemifrån och bosatte sig i Kv. Repslagaren i något av de hus som långt senare skulle ägas av den kände Motalaprofilen Klock-Gunnar. Vid samma tid bodde där en annan artist och säkert hade de båda konstnärerna ett rikt utbyte av varandra.


I april 1909 går flytten till Nässjö och där startar Allan fotografirörelse under firma Allan Westerströms Fotografi- & Förstoringsatelier. Nedan tre ateljéfoton från åren i Nässjö.

Under åren i Nässjö gifter han sig med Klara Emilia (Emmy) och får sonen Lars.


I maj månad 1913 återvänder Westerström till Motala, nu med fru och son, och bosätter sig på Sjögatan 11, där han hyr en lägenhet som fungerar både som bostad och ateljé. 1914 får paret sonen Bengt.

Sjögatan 11 i korsningen mot Skolgatan i kvarteret Seglaren.

År 1918 tar Westerström med sig familjen och flyttar ”hem” dvs till Bispmotalagatan 16, där han är född och uppvuxen. Några år tidigare har både fadern och modern gått bort.


1920 köper han ut sina syskon och blir ensam ägare till gården samtidigt som han startar firman Motala Konstindustri. Var exakt han håller till med sin verksamhet är osäkert, men det är inte helt osannolikt att han som ateljé/verkstad nyttjar den långa uthusbyggnaden, som ligger med gaveln ut mot Medevigatan och sträcker sig nästan ända bort till nästa tomt.

Är det i uthuslängan med gaveln mot Medevigatan, som Westerström har sin ateljé?

Som fotograf var Allan Westerström något av en föregångare, då han tidigt hade skaffat sig en filmkamera. Han gjorde dockfilmer och reklamfilmer till bland annat PUB i Stockholm. En film om Motala med reklam för några Motalafirmor visades på Reginabiografen i mitten av tjugotalet.


Hans mest visade film är en journalfilm från 1922, som bl a innehåller Göta Kanals 100-årsjubileums högtidligheter, avtäckningen av Baltzar von Platens staty, kappsegling, sprutmönstring samt massor med motiv från kända byggnader och platser i Motala.


Vid sidan av sin fotografiska verksamhet ägnade Allan Westerström mycken tid åt sitt måleri. Speciellt kända var hans Motalamotiv. Mycket av det gamla Motala, som nu är rivet, har bevarats genom hans målningar.

Westerströms färgeri, t v Sjögatan 11 och t h Medevigatan. Oljemålning från 1901.

Hamnen på Fjuk, oljemålning.

Motala Konstindustri drev Allan fram till i februari 1948, då firman lades ned.


Allan Westerström avled den 9/3 1958 fortfarande boende i fädernesgården på Bispmotalagatan 16.

Åström, John  1894-1966  

Johan Emanuel Åström föddes den 25/5 1894 i Lerbäck, där fadern var jordbrukare. John hade två yngre syskon. Modern gick bort när Johan bara var två år gammal.


I november 1913 flyttar Johan till Örebro, blir fotograf och ändrar förnamnet till John.

Exempel på ett ateljéfoto från Johns tid i Örebro.

John Åström flyttar i juni 1922 till Motala samtidigt med fotografen Harald Svensson, som han har lärt känna och troligen arbetat ihop med i Örebro. John och Harald följs åt och bor på lite olika adresser innan de hamnar i Blåbandshuset på Kyrkogatan 22.

 

Tillsammans startar herrar Svensson och Åström en fotoaffär, Svenson & Co Fotomagasin, i Kärsbyhuset på Östermalmsgatan 15, där en lokal i gatuplanet just blivit ledig. Här blir de kvar till 1927, då de flyttar till Prästgatan 3 mittför kyrkan.

Prästgatan 1 och 3 mittemot kyrkparken.

År 1929 bär det iväg till Trollhättan för familjen Harald Svensson. Firman byter då namn till Motala Fotomagasin & Atelier, J. Åström och John flyttar in i en lägenhet ovanför affären.