Rör-Lasse

Rör-Lasse

Ivar Larsson (Rör-Lasse) föddes i Karlstad 1893 och var äldst i en syskonskara om tre söner. Han kom tidigt att gå i faderns spår som rörmontör. I december 1912 flyttade familjen till Motala, där fadern fick arbete som rörläggningsförman.


Vid den tiden arbetade Ivar som resemontör för en firma i Stockholm och just år 1912 var han på arbete i Motala. Uppdraget var att installera stans första vattenklosett i det förnämliga hyreshuset på Sjögatan 2. Kanske var det Ivar, som tipsade fadern om att det fanns arbete för rörmontörer här i stan.


Efter anställningar på flera andra rörfirmor i landet, kom Ivar 1920 att för gott bosätta sig i Motala och började att arbeta med fadern. Han flyttade in hos föräldrarna, som då hyrde lägenhet på Poppelgatan. Året efter gifte han sig och fadern köpte då ett eget hus, där båda familjerna kunde bo. Valet föll på fastigheten Hårstorpsgatan 25, som då var till salu.

Huset mitt i bild är Hårstorpsgatan 25.

År 1929 ansökte och fick Ivar formella rättigheter att själv driva entreprenörsfirma och övertog då chefsskapet efter sin far.


Ivar och hans fru fick bara ett barn, sonen Ture 1923. Som 14-åring, när han hade gått ut skolan, började Ture arbeta som springpojke på faderns kontor.


Samma år (1937) gick den stora Motalautställningen av stapeln vid Norra Skolan. Nedanstående annonser var då införda i tidningarna:

Annonser införda i tidningarna under Motalautställningen 1937.

I slutet på 1930-talet, när firman var som allra störst, hade Ivar 46 anställda som mest.


Men sedan kom andra världskriget och även Sverige blev drabbat. 1941 upphörde alla bankkrediter och nya byggnadsprojekt fick läggas på is. Ivar blev tvungen att avskeda alla anställda.


Efter kriget kom byggandet igång igen och Ivar kunde återanställa många av sina montörer.


År 1970 hade firman 50-årsjubileum. Mycket var förändrat inom yrket sedan starten. Koppar hade ersatt de galvaniserade rören och plasten hade gjort sitt intåg.


Sedan starten 1920 och en bra bit in på 50-talet, utförde Ivar och hans mannar de flesta värme-, vatten- och avloppsinstallationerna i staden. Så småningom dök det upp fler aktörer på arenan.


Under de sista verksamma åren, arbetade far och son själva utan anställda. För Ture, som var lite klen i förståndet, var det aldrig aktuellt att överta firman.

Ivar och Ture ute på uppdrag med firmabilen, en Ford V8 1939.

Både Ivar och Ture var helnykterister och medlemmar i IOGT och MHF.


När Ivar avled 1972 hade han varit änkoman sedan 1959, men bodde fortfarande kvar på Hårstorpsgatan 25 och hade arbetat in i det sista. Han var förutseende och försökte ordna för Ture på bästa sätt. Sålunda hade han skrivit kontrakt på försäljning av huset innan han gick bort och säkert ordnat med annat boende för Ture.


Ture levde till 1999, var aldrig gift och bodde sista tiden på sjukhemmet Strandvägen.


Nedan foton på herrarna i bästa gåbortskläderna.

Ivar Larsson

Ture Larsson som konfirmand