Fotografer H - J

Fotografer H - J

Hagberg, Helga  1880-1965

Helga Maria Hagberg föddes den 1 september 1880 i Kristbergs socken. Fadern var skogvaktare i Bobergs Häradsallmänning och familjen bodde i Trehörna Skogvaktarbostad strax norr om Borensberg. Helga var nr fem i syskonskaran, som ursprungligen var tolv men decimerades kraftigt då fyra av de yngre syskonen dog i späd ålder.


I november år 1900 får Helga tjänst hos urmakare Sandström i f d Telegrafhuset i Borensberg. Där blir hon kvar fram till september 1901, då hon flyttar till Motala för att ta arbete som biträde i köpmannen Thamstens tobakshandel på Platensgatan.


Det finns uppgifter som tyder på att Helga höll till hos fotografen Schelin i Borenshult. Kanske var det Helga som var "&Co" hos fotografen Lisen Wingård. Detta bör i så fall ha varit innan hon fick tjänsten i Borensberg, för 1901 sålde Schelin ateljén.


I slutet av år 1903 bär det iväg till Södermalm i Stockholm för arbete som tjänarinna (hos en tobakshandlare?) men redan efter nio månader dimper hon ner i Norrköping - nu som cigarrhandlare.

År 1906 flyttar hon till kvarteret Basaren vid torget i Motala och etablerar sig som cigarrhandlare även här. Var hon hade sin cigarraffär är osäkert, men troligen i samma kvarter som hon bodde. I vilket fall var hon flitig att annonsera.

Annons ur Arbetaren 12 maj 1906.

Annons ur Arbetaren 30 juni 1906.

Helga bedrev även förlagsverksamhet och sålde egenutgivna vykort. Nedanstående är ett exempel på detta. Fotograf är Ester Grönberg, som hade sin ateljé i samma kvarter.

Kallbadhuset i Borenshult. Fotograf Ester Grönberg, förlag Helga Hagberg.

År 1918 flyttar Helga till Stockholm och där står hon bl a antecknad i kyrkböckerna som kassörska på Malmskillnadsgatan 48 nära Hötorget. Ska vi gissa i en tobakshandel?


Så småningom återvänder Helga till hemtrakterna och avlider i Borensberg den 4 augusti 1965. Hon förblir ogift hela livet.

Hoflund, Gunnar  1914-2010

Charles Gunnar Hoflund föddes den 22 sept 1914 i Motala som nr 2 bland de tre syskonen. Familjen bodde då sedan 1910 i Blåbandshuset på Kyrkogatan 22 i hörnet av Långbackagatan, där föräldrarna skötte vaktmästarsysslorna, dvs merparten av arbetet skötte fru Hoflund, då maken även hade arbete utom hemmet.


Familjen hade sin bostad på översta våningen i huset, närmare bestämt 44 trappsteg upp. Detta antal hade speciellt fru Hoflund noga reda på, dels i och med att det var hon som skurade trätrappan och dels för alla de gånger hon gick där upp och ner för att sköta sina många sysslor.

Jenny och Helmer Hoflund framför Blåbandslokalen på Kyrkogatan 22.

Gunnar visade tidigt intresse för fotografering och började redan som 14-åring att praktisera i Svensson & Co Fotoaffär på Prästgatan mittemot kyrkan.

Gunnar t v praktiserar hos fotografen Harald Svensson 1928.

Därefter hade han flera anställningar som fotobiträde hos andra fotografer bl a hos Allan Westerström och John Åström. I sina anställningsintyg får han övervägande mycket goda omdömen såsom villig och duktig, visat nit och ärlighet, arbetsam med ett hedrande uppförande, bästa rekommendationer m m.


År 1932 blev Gunnar far till ett s k trolovningsbarn, men gifte sig aldrig med modern. När dottern är sju år gammal flyttar hon hem till familjen Hoflund och kommer att bli kvar hos farfar och farmor, när Gunnar flyttat från orten.


Men Gunnar hade fler strängar på sin lyra och var även flink med penseln. Här nedan ett motiv från Blåbandshuset ner över Hårstorpsgatan.

Utsikt från Blåbandshuset ner över Hårstorpsgatan, oljemålning 1933.

1936 öppnar Gunnar egen fotoaffär på Källgatan 9, där han hyr en lokal i källarvåningen.

         Gunnars fotoaffär .........                             ....... på Källgatan 9 i källarplanet.

Motala Fotoaffär - endast 22 år gammal och redan affärsinnehavare.

Fint brevpapper hör också till en seriös satsning.

                   Arbete i fotolabbet.                                             Issågning på kanalen på 1930talet.

Hoflund kunde även erbjuda fotografering i hemmet och här nedan är en lyckad inomhusbild från konstnären Åke Liljessons ateljé på Bispmotalagatan 6.

Interiörbild från Åke Liljessons ateljé på Bispmotalagatan 8 mittför kyrkan.

Hoflund frilansade som pressfotograf åt Motala Tidning, Corren och Östgöten och utförde även ren dokumentationsfotografering på beställning. Från Motalautställningen 1937 har han lämnat efter sig hundratals bilder.


Lantbruksutställningen 1945 och Jubileumsutställningen Möt Motala 1957 blev även de grundligt dokumenterade.

Motalautställningen vid Norra Skolan 1937.

1940 flyttar Hoflund till Mariestad och får anställning hos Olssons Foto-Atelier. Efter ett kort mellanspel i Varberg, hamnar han 1942 i Lidköping för en flerårig anställning hos Lindhes Atelier & Fotomagasin. Samma år gifter han gifter sig och får en dotter.


Därfter arbetade han på frilandsbasis hos flera lidköpingsfotofirmor, som Mellgrens, Centrum Foto och Ollers i Mariestad. Han framkallade, retuscherade och färglade fotokopior.


I sin efterlämnade fotoskatt kan man se att han även efter flytten till Västergötland fortsatte att fotograferade flitigt i Motala, då han ofta var hemma för att besöka föräldrarna och äldsta dottern.


Vid ett besök 1944 passade han på att måla en akvarell hemma på gården till Blåbandshuset.

Akvarell målad hemma på gården till Blåbandshuset med mamma Jenny, som hänger tvätt och pappa Helmer på trappan,1944.

Inget tycks ha varit för stort eller smått för hans tränade öga för situationsbilder.

Slut för dagen på Electrolux ca 1945.

Frälsningsarmén på Stora Torget på 50-talet.

Hoflund var storsamlare av bl a klockor och kameror, men det som låg honom varmast om hjärtat var filateli. År 1995 erhöll han diplom för sitt 50-åriga medlemskap i Lidköpings filatelistförening. Hans specialområde var militärpostbrev, där hans samling uppgick till flera hundra.


Efter ett synnerligen rikt liv avled Gunnar Hoflund i februari månad 2010 i Lidköping, 95 år gammal

Johansson, Viktor  1878-1964

Ernst Viktor Johansson föddes den 10 juli 1878 i Motala. Familjen bodde i Kv. Isberg och fadern arbetade som snickeriarbetare. Redan året därpå flyttade man till Kristberg, där fadern blev statdräng på en gård i Kulla. Därefter arbete på gårdar i Ekebyborna, Ljung och Klockrike.

 

Nu hade Viktor fått sex yngre syskon och det var det dags för honom att flytta hemifrån för att försörja sig själv. Vid ett av sina tidiga arbeten råkade han ut för en svår brännskada vid ett ångsågverk och fick vistas en längre tid på lasarettet i Linköping innan skadan hade läkts.

År 1896 blev Viktor utskriven och kosan styrdes mot Norrköping, där han bodde i 18 år med ett par korta avbrott för arbete som dräng i Strå utanför Vadstena 1899 och på Rödön i Jämtland något år därefter.


I Norrköping träffade Viktor en fotograf, vilken lärde ut fotografikonsten och även försåg honom med en kamera. Viktor kom även över en kinematograf (filmprojektor) med vilken han i slutet på 1800-talet vevade fram filmer med blandat resultat.


För att tjäna ihop till brödfödan arbetade Viktor inom allehanda yrkan såsom kusk på ett skjutshåll, färjdragare, bokspridare, agent m fl innan han blev kameraman på heltid. Hans nisch blev att fotografera turister och han reste vida omkring till platser, dit han visste det skulle komma många besökare.


Marknader var stora publikmagneter och störst var Skänninge marknad. Här kunde Viktor göra goda affärer med att porträttera besökare. Han trivdes väldigt bra i den lilla staden och 1914  slog han sig ner där för gott. Från Skänninge gjorde han sedan täta avstickare till Vadstena och Motala med sin kamera.


I Motala kunde man ofta se honom i arbete vid Platens grav och vid ångbåtsbryggan nedanför varmbadhuset i Kanalparken.

Fyra herrar i gräset på kanalbanken och Viktor själv infälld i bilden.

Viktor med sin yviga mustasch och den obligatoriska Vegamössan.

I Vadstena blev han något av ett inventarium och han påträffades ofta med att fotografera turister med slottet som bakgrund. Av ortsbefolkningen kallades han rätt och slätt för ”Foto”. Viktors främsta kännetecken förutom kameran var Vegamössan, som han bar i vått och torrt, samt den yviga mustaschen.

 

Viktor Johansson avled den 9 augusti 1964 på Järntorgsgatan 12 i Skänninge. Han var aldrig gift.